Autor: 021.rs

Novi Sad
20.12.2022.
12:56 > 12:56
Svaki dobar sendvič ima svoju tajnu i ona se uglavnom krije u premazu.
  • Mile ☘️

    27.11.2023 09:00
    Dejane sine
    Pošto očigledno nisi odavde i nisi imformisan kako se živelo ovde do devedesetih godina a u vezi sadnje drveća da ti deda kaže da su park kod almaškog groblja posadili srednjoškolci hemijske škole negde osandeset pete, šeste ne sećam se tačno. Lično sam sadio drveće sa školom. Ako ima neko da se seća toga neka se javi. Dejane, očigledno nisi kompetentan da pričaš o sendvičima i uopšte o životu u Novom Sadu tih godina. Idi ti ipak na janjetinu.
  • Biljana Kovacevic

    30.08.2023 11:51
    Pozz
    Eh ti sendvici...na prvo mesto idu oni a na drugo piroske..mmmmm
  • Biciklistkinja

    18.01.2023 12:33
    Da
    Jeli smo te sendvice i kod kuce na rodjusima, a Sendvaju do jaja ne mogu prezaliti. Svako subotnje jutro je bilo, klizanje, bioskop pa sendvaja !
  • Djuk

    10.01.2023 10:27
    novosadski sendviči
    Govorimo o sendvičima u periodu do 1970. godine.
    Veličina oko 10x6x6 cm sve sa hlebom (1.5 cm)...
    Hleb, čuvea "rolovana" vekna koja je posebna priča, mekan, ukusan tako da u zagrižaju dominira ono od gore...
    Pet šest varijanti sendviča, premaz, praška šunka, riba, sir, jaja, ruska salata...
    Poenta je u specifičnom ukusu koji je izgleda neponovljiv (neki začin, zelen ili slično)...
    Za brok je obično dovoljno 2-6 sendviča...
  • Nik

    23.12.2022 20:01
    Ima garniranih sendviča u "Mrvici", suteren pored Skupštine grada. Nisu ni skupi.
  • Dejan

    22.12.2022 22:54
    Ccccc
    Jao novosadjani pa vi ste tada jeli leba,krompira i majoneza a za sliku ( garnirung) neka salamica,,krastavac,jaja, ccc ! Da sutra neko ujutro napravi kopiju isto ovih senvića negde u NS, tesko da bi nesto uspeo da proda jer se zna sad kako se pravi,da ste znali tada, ceo biznis bi pukao veoma brzo !!!
  • Velja

    22.12.2022 20:18
    Nisam doživeo garnirane sendviče, ali jesam sendvaju. Sendvaja do jaja bila je jedinstvena, potpuno drugačija od indeksa - što originalnih, što kopija. Vratite nam Sendvaju!
  • Babs

    22.12.2022 15:33
    U majonez je isao kuvani krompir. Nije bilo ničeg kupovnog jer jrdnostavno niko nije proizvodio. I ruska domaća, a podloga žur vekna, o aditivima ni reč, to je bio nepoznat pojam. I sve sveže, nikad to nije stajalo dugo. Bela kafa ili jogirt u pladtičnoj šolji, brza hrana nikad bolja. A mlečni restorani pojam jedne epohe. Sve ima svoje vreme ali spomen na lepe stvari treba čuvati
  • Tata

    22.12.2022 11:36
    Namaz
    A koji je recept namaza za sendviče koji su spravljani u gradskoj pekari preduzeća Hleb i prodavali su se u svim mlekarama,mlečnim restoranima i pekarama po gradu. Nikada više nisam našao takav ukus a svi smo ga voleli.
  • Pavle

    22.12.2022 01:08
    Zagreb usred Novog Sada
    Wow, znači kropir je bio taj jedinstveni sastojak, kontekstualno skriven jer ga niko nije tamo očekivao. Taj ukus koji je u narednim decenijama nestao i ništa nije moglo ni da podseti na njega. Osim eventualno starinske ruske salate.
  • Ja

    21.12.2022 21:15
    Filija
    Pekara Filija u Savskoj, svako jutro plane im brdo garniranih,odlicni su!
  • Mare

    21.12.2022 21:00
    Jedan
    ali vrlo bitan deo garniranog sendviča bio je novosadski rolovani hleb
  • Dejan

    21.12.2022 20:24
    ns
    Dobro je sa su se javili na repliku ex gracki mufloni,zaboravili ste da spomenete neke liflice dal mamine ili kod Violete ! Svi vi koji ste ovo spomenuli,senvice,belu kafu i ostalo, sta ste vi kao jedinke uradili za ovaj grad, jedno veliko nista, ni jednu sadnicu niste zasadili,jel tako ! Ne zasluzujete vi ovaj Novi Sad nikako !!!
  • Mojne to

    21.12.2022 18:05
    Dejane, nije nam smetalo, ali jesu smaraci poput tebe, uvek. Idi cokci negde u cosku.
  • Headshell

    21.12.2022 13:52
    ''Hleb''
    Svi legendarni sendvici iz Zagraeba i ''Hlebovih'' mlecnih restorana su pravljeni u pogonu ''Hleba'' u Pap Pavla ulici. U namazu NIJE bilo krastavaca, posto se krastavac nalazio u sastojcima koji su se stavljali na sendvice.
  • Sendvicar

    21.12.2022 13:32
    Nije tačno da ide krompir, to je čista laž. Krompir ne sme da stoji, ispusta otrove, a sigurno nisu čitav dan kucali svez krompir . Tajni sastojak je riža kuhana, pa majonez, senf, krastavci, jaja itd
  • Zivan

    21.12.2022 12:16
    Poslednji dobar, klasican je pravio Tucko dok je drzao restoran na SPENSU.
    Dva sendvica i casa mleka.
  • Gordana Radović

    21.12.2022 08:59
    fali nešto
    A de je tu Novosadska salama, popularna Podriguša?
  • KirkaYU

    21.12.2022 08:54
    ---
    Kako ih se rado sećam, bilo ih je i u maloj prodavnici u zatvorenom delu pijace na Detelinari. Deda mi ujutro kupi dva sendviča i jogurt Novosadske mlekare u plavom trouglu.
  • Dejan

    21.12.2022 07:27
    Ns
    Jelte ,,novosadjani,, tada vam nije smetao beli hleb sa aditivima ? Jel bio organic, jeste imali kucnu dostavu ?
  • Gajo

    20.12.2022 22:06
    Sećanja...
    Nisam siguran da sam u pravu, ali mi se stalno vrzma po glavi da se nisu pravili u Hlebu, nego u nekom pogonu UTP Varadin u ulici Pap Pavla (tu negde kod raskrcnice sa Šafarikovom). Hleb od kojih su pravljeni je definitivno bio Hlebov. Čini mi se da su tamo pravili sendviče za mlečne restorane Zagreb i Grill 13, ali i za srednjoškolske menze. Bar u mojoj školi je bio u ponudi njihov asortiman (bile su i sendvič kifle sa tim prepoznatljivim majonezom)
  • Cane Liman

    20.12.2022 21:47
    Ja jeo senviče kao dete ...i jedan dan kupi mi tata senvič u prodavnici Centrislavije "Mila" Liman 3.Senviče pravio ad"Hleb" .....
    Dobio trovanje salmonelom . Završio na infektivnoj svi sa prolivom i povraćanjem ....smrdelo iz bolnice sve do Satelita....
  • Uslovni reflex

    20.12.2022 21:03
    Izmedju garniranog sendviča
    i bilo kod jela na svetu biram sendvič.
    Ne razumem da neko reč sendvičar koristi kao uvredu.
    3krompira 200 ml majoneza 1 krastačić malo vode podloga pa salama i sir ili sir i jaje itd
    Ništa lepše. B hvala te i za sirotinju postoji nešto nadohvat ruke.
  • Zemlja čudesa

    20.12.2022 21:02
    @Nepotpuno
    Verovatno su pravili sami majonez (2 dl ulja, 1 žumance, malo senfa i soli) pa je zato bio masniji i čvršći od današnjih industrijskih. Sećam se da je bio neobično staklast ako odstoji sat-dva na sobnoj temperaturi, tako da je moguće da su dodavali i goveđi želatin u njega (zbog čvrstoće i da ne bi brzo potamnio).
  • Musa kesedžija

    20.12.2022 20:43
    Sladoled
    Jedna priča iz prošlosti.Moja bivša firma pre tridesetak godina radila u pokrajinskoj bolnici rekonstrukciju grejanja, a u krugu je bila prodavnica(ispred interne klinike) gde su prodavali i te čuvene garnirane sendviče. Ja mlad mogao bi vola pojesti, a i posao bio težak za doručak jednom uzmem 6 komada. Prodavačica me pita kako da mi spakuje jer je mislila da uzimam još za nekog kolegu. Ma ženska glavo to je sve za mene možeš zajedno da pakuješ.Ona me gleda i kaže ti ćeš sve ovo da pojedeš. Nego šta ću i uzmem i mleko u tetrapaku od pola litre kao i svaki put. Ona se krsti i ne može da veruje. E toliko su ti sendviči bili dobri.
  • @Rajan

    20.12.2022 19:14
    U svemu sam saglasan. Nije 70-ih i 80-ih postojao toliki izbor hrane pa se nismo opterećivali time šta ćemo jesti. Gledam slike: oni koje smo držali za debele danas bi bili prosečne kilaže. Ponudite nekom danas "Hlebov" sendvič i belu kafu pa da čujemo komentar.
  • Saša

    20.12.2022 18:15
    Rodjendani
    Do sredje škole svaki rodjus za posluženje samo ovi sendviči i torta markiza. Zakon!
  • Dilan

    20.12.2022 18:06
    Dilan
    Kada sam 80-te probao gril pile u Grilu 13 i jelenka preko puta u Snek baru momentalno sam zaboravio na legendarne sendviče.
  • Flajing

    20.12.2022 17:56
    Dačmen
    Najbolji garnirani na bulevaru!
  • hemodroid

    20.12.2022 17:49
    Teča
    20.12.2022 • 16:30

    Potpuno u pravu, Hleb pravio, ja ih jeo u mlecnom restoranu na uglu Zeljeznicke i Sremske ako se jos iko seca "mlecnih restorana".
  • Shulle

    20.12.2022 17:47
    Sećanje
    Sećam se, u vojsci u Nišu, bilo momaka iz cele bivše nam domovine...Većina nikada nije bila u Novom Sadu ali su svi znali NS po Đoletu Balaševiću, diskoteci Točak i "onim nekim" sendvičima...
  • Rajan

    20.12.2022 17:23
    Rajan
    Bilo nekada zaista dobro sa belom kafom jer nismo znali za bolje! Posle izasao pomfrit,hot dog,pice,piroske i mekike su bile od uvek! Sada uz ovoliku ponudu hrane kao nikada,koliko pamtim ovo je da probas,neka zelja da te mine i nista vise! Ovo je seta za nas matore iz 70 i 80 dok,mladji ce pricati o indeksima i picama,jos mladji o rostilju i itd! Svaka generacija ima svoje,uspomene i ukuse koje,pamti uz floskulu kako je nekada,bilo bolje i lepse! Hvala!
  • Dejan

    20.12.2022 17:19
    Ns
    Posto je memorija pamcenja u srba oko 55 sekudi, evo skratim muke,clanak od pre 6 godina ! https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/129690/FOTO-Ovo-je-tajna-cuvenih-garniranih-sendvica-iz-Zagreba-i-Grila-13.html
  • Aca

    20.12.2022 17:18
    Pravu recepturu za premaz zna još samo Desa Bidermajer, poslednja kuvarica u čuvenom "Zagrebu" a u nju ne idu ni majonez ni krastavci nego step sok od majoneza i krastavaca iz Đogani bokala.
  • Limanac

    20.12.2022 17:16
    Najbolji sendvič i dalje kod čika Jugoslava Urlaubera na limanskoj pijaci. Uvek čuva po šest sedam u šahtu ispod tezge, treba samo pitati. Može i sa sardinom samo mu se nešto prožgadila u poslednje vreme.
  • Early

    20.12.2022 17:08
    80s
    ..sto bi rekli "granatirani sendvič"..sva tajna je bila u pripremi majoneza..U 'Zagrebu" su pravili vrhunske ..a bogami i sendvič kifle su bile lačo..
  • Sneki

    20.12.2022 17:00
    Sendvici
    Pecenje na raznju u Vojvodinu stiglo 90tih. Namaz za sendvice u Zagreb restoranu davnih godina pre. Nezamenjivi sendvici i bela kafa
  • Gajo

    20.12.2022 16:54
    Sećanja
    Ja sam voleo u "Zagrebu" da maznem jedan sa šunkaricom i jedan sa sardinom, a onda ih zalijem belom kafom.
  • Teča

    20.12.2022 16:30
    Deco moja... pa vi nemate pojma! Hleb je prvi pravio te sendviče pa tek onda Zagreb. Mogli smo da ih kupimo u svakoj malo bolje snabdevenoj samoposluzi. Npr, Zdenka, na najlon pijaci.
  • DERAN

    20.12.2022 16:30
    Budi Bog Sˇnama
    Kao u Centroslaviji,stariji se sećaju. Nekada su se prodavali.Vraća u detinjstvo.
  • @ Nepotpuno

    20.12.2022 16:29
    Tako je, i majonez je bio drugačiji.
    Koliko se sećam bio je masniji od kupovnog i ovog koji se danas može pronaći po prodavnicama.
  • Zemara

    20.12.2022 16:29
    @Futog
    Ja bih slobodno zaključio da niste probali sendvič u 'Zagrebu" ;-)
  • Starosađanin

    20.12.2022 16:27
    Za sendviče - "Zagreb"!
    U Grilu 13 su bubašvabe hodale u vitrini, ali je zato radio dugo, možda čak i celu noć u nekom periodu ...
  • Cornholio

    20.12.2022 16:23
    //
    Ovaj Novosadski premaz ne ide uz janjetinu nikako
  • Dule

    20.12.2022 15:46
    Pitanje je jel ima negde dobar sada da se kupi ali bas dobar da je.
  • Srki

    20.12.2022 15:44
    Tajnu porodicne recepture garniranih sendvica drzi macak na grbavici.

    Cisto da znate, pa probajte.
  • MP

    20.12.2022 15:42
    Da se nadovežem
    Tri sendviča, dva obična i jedan s ribom i bela kafa u staklenoj krigli, Zagreb - Atina = neprocenjivo.
  • Rizbo

    20.12.2022 15:12
    sardina na ovo????
  • Futog

    20.12.2022 14:53
    Ne kontam
    Najjednostavni sendvic, ne vidim sto je to specijalno za Novi Sad...
  • Sima

    20.12.2022 14:53
    Ja...
    ...pravim sa kiselom vodom, tako me naučili.
  • D.

    20.12.2022 14:15
    Gde je najbolji, da se prisetim? Bio je i u okolnim selima, takodje.
  • LENKA

    20.12.2022 14:13
    mmmmm......
    Nikada lepši sendviči!
  • Limanac

    20.12.2022 13:35
    Bilo nekad, sad je skocio standard pa se ide na janjetinu.
  • Aca

    20.12.2022 13:30
    Hekleraj
    Hekleraj vam je top, zasenio mi je poznati ukus...
  • pajo patak

    20.12.2022 13:22
    kakav premaz, pa još novosacki
    za novonovosađane janjetina kod дуће у вјетернику.
  • TBL

    20.12.2022 13:21
    Pa vi ste divni❤️❤️❤️
  • Dejan

    20.12.2022 13:13
    Posao
    Tajni premaz,cccc ! Lepo pisala javno gospoja koja je radila na garniranim senvićima sta su ,,tajni,, sastojci : kuvani krompir+ margarin+pavlaka,sve dobro ulupati namazati na beli hleb,neka tzv sunkarica, natrenisanog sira sa kuvanim jajima i odgore onaj krastavac iz limenke ! Moze sve to kod kuce da se uradi,ali lenčuge nećedu !!!
  • Nepotpuno

    20.12.2022 13:06
    A recept za majonez? Koliko se sećam nisu koristili kupovni majonez, već su pravili neki svoj, koji je takođe imao specifičan ukus.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna