Pošto očigledno nisi odavde i nisi imformisan kako se živelo ovde do devedesetih godina a u vezi sadnje drveća da ti deda kaže da su park kod almaškog groblja posadili srednjoškolci hemijske škole negde osandeset pete, šeste ne sećam se tačno. Lično sam sadio drveće sa školom. Ako ima neko da se seća toga neka se javi. Dejane, očigledno nisi kompetentan da pričaš o sendvičima i uopšte o životu u Novom Sadu tih godina. Idi ti ipak na janjetinu.
Govorimo o sendvičima u periodu do 1970. godine.
Veličina oko 10x6x6 cm sve sa hlebom (1.5 cm)...
Hleb, čuvea "rolovana" vekna koja je posebna priča, mekan, ukusan tako da u zagrižaju dominira ono od gore...
Pet šest varijanti sendviča, premaz, praška šunka, riba, sir, jaja, ruska salata...
Poenta je u specifičnom ukusu koji je izgleda neponovljiv (neki začin, zelen ili slično)...
Za brok je obično dovoljno 2-6 sendviča...
Jao novosadjani pa vi ste tada jeli leba,krompira i majoneza a za sliku ( garnirung) neka salamica,,krastavac,jaja, ccc ! Da sutra neko ujutro napravi kopiju isto ovih senvića negde u NS, tesko da bi nesto uspeo da proda jer se zna sad kako se pravi,da ste znali tada, ceo biznis bi pukao veoma brzo !!!
Nisam doživeo garnirane sendviče, ali jesam sendvaju. Sendvaja do jaja bila je jedinstvena, potpuno drugačija od indeksa - što originalnih, što kopija. Vratite nam Sendvaju!
U majonez je isao kuvani krompir. Nije bilo ničeg kupovnog jer jrdnostavno niko nije proizvodio. I ruska domaća, a podloga žur vekna, o aditivima ni reč, to je bio nepoznat pojam. I sve sveže, nikad to nije stajalo dugo. Bela kafa ili jogirt u pladtičnoj šolji, brza hrana nikad bolja. A mlečni restorani pojam jedne epohe. Sve ima svoje vreme ali spomen na lepe stvari treba čuvati
A koji je recept namaza za sendviče koji su spravljani u gradskoj pekari preduzeća Hleb i prodavali su se u svim mlekarama,mlečnim restoranima i pekarama po gradu. Nikada više nisam našao takav ukus a svi smo ga voleli.
Wow, znači kropir je bio taj jedinstveni sastojak, kontekstualno skriven jer ga niko nije tamo očekivao. Taj ukus koji je u narednim decenijama nestao i ništa nije moglo ni da podseti na njega. Osim eventualno starinske ruske salate.
Dobro je sa su se javili na repliku ex gracki mufloni,zaboravili ste da spomenete neke liflice dal mamine ili kod Violete ! Svi vi koji ste ovo spomenuli,senvice,belu kafu i ostalo, sta ste vi kao jedinke uradili za ovaj grad, jedno veliko nista, ni jednu sadnicu niste zasadili,jel tako ! Ne zasluzujete vi ovaj Novi Sad nikako !!!
Svi legendarni sendvici iz Zagraeba i ''Hlebovih'' mlecnih restorana su pravljeni u pogonu ''Hleba'' u Pap Pavla ulici. U namazu NIJE bilo krastavaca, posto se krastavac nalazio u sastojcima koji su se stavljali na sendvice.
Nije tačno da ide krompir, to je čista laž. Krompir ne sme da stoji, ispusta otrove, a sigurno nisu čitav dan kucali svez krompir . Tajni sastojak je riža kuhana, pa majonez, senf, krastavci, jaja itd
Kako ih se rado sećam, bilo ih je i u maloj prodavnici u zatvorenom delu pijace na Detelinari. Deda mi ujutro kupi dva sendviča i jogurt Novosadske mlekare u plavom trouglu.
Nisam siguran da sam u pravu, ali mi se stalno vrzma po glavi da se nisu pravili u Hlebu, nego u nekom pogonu UTP Varadin u ulici Pap Pavla (tu negde kod raskrcnice sa Šafarikovom). Hleb od kojih su pravljeni je definitivno bio Hlebov. Čini mi se da su tamo pravili sendviče za mlečne restorane Zagreb i Grill 13, ali i za srednjoškolske menze. Bar u mojoj školi je bio u ponudi njihov asortiman (bile su i sendvič kifle sa tim prepoznatljivim majonezom)
Ja jeo senviče kao dete ...i jedan dan kupi mi tata senvič u prodavnici Centrislavije "Mila" Liman 3.Senviče pravio ad"Hleb" .....
Dobio trovanje salmonelom . Završio na infektivnoj svi sa prolivom i povraćanjem ....smrdelo iz bolnice sve do Satelita....
i bilo kod jela na svetu biram sendvič.
Ne razumem da neko reč sendvičar koristi kao uvredu.
3krompira 200 ml majoneza 1 krastačić malo vode podloga pa salama i sir ili sir i jaje itd
Ništa lepše. B hvala te i za sirotinju postoji nešto nadohvat ruke.
Verovatno su pravili sami majonez (2 dl ulja, 1 žumance, malo senfa i soli) pa je zato bio masniji i čvršći od današnjih industrijskih. Sećam se da je bio neobično staklast ako odstoji sat-dva na sobnoj temperaturi, tako da je moguće da su dodavali i goveđi želatin u njega (zbog čvrstoće i da ne bi brzo potamnio).
Jedna priča iz prošlosti.Moja bivša firma pre tridesetak godina radila u pokrajinskoj bolnici rekonstrukciju grejanja, a u krugu je bila prodavnica(ispred interne klinike) gde su prodavali i te čuvene garnirane sendviče. Ja mlad mogao bi vola pojesti, a i posao bio težak za doručak jednom uzmem 6 komada. Prodavačica me pita kako da mi spakuje jer je mislila da uzimam još za nekog kolegu. Ma ženska glavo to je sve za mene možeš zajedno da pakuješ.Ona me gleda i kaže ti ćeš sve ovo da pojedeš. Nego šta ću i uzmem i mleko u tetrapaku od pola litre kao i svaki put. Ona se krsti i ne može da veruje. E toliko su ti sendviči bili dobri.
U svemu sam saglasan. Nije 70-ih i 80-ih postojao toliki izbor hrane pa se nismo opterećivali time šta ćemo jesti. Gledam slike: oni koje smo držali za debele danas bi bili prosečne kilaže. Ponudite nekom danas "Hlebov" sendvič i belu kafu pa da čujemo komentar.
Sećam se, u vojsci u Nišu, bilo momaka iz cele bivše nam domovine...Većina nikada nije bila u Novom Sadu ali su svi znali NS po Đoletu Balaševiću, diskoteci Točak i "onim nekim" sendvičima...
Bilo nekada zaista dobro sa belom kafom jer nismo znali za bolje! Posle izasao pomfrit,hot dog,pice,piroske i mekike su bile od uvek! Sada uz ovoliku ponudu hrane kao nikada,koliko pamtim ovo je da probas,neka zelja da te mine i nista vise! Ovo je seta za nas matore iz 70 i 80 dok,mladji ce pricati o indeksima i picama,jos mladji o rostilju i itd! Svaka generacija ima svoje,uspomene i ukuse koje,pamti uz floskulu kako je nekada,bilo bolje i lepse! Hvala!
Posto je memorija pamcenja u srba oko 55 sekudi, evo skratim muke,clanak od pre 6 godina ! https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/129690/FOTO-Ovo-je-tajna-cuvenih-garniranih-sendvica-iz-Zagreba-i-Grila-13.html
Pravu recepturu za premaz zna još samo Desa Bidermajer, poslednja kuvarica u čuvenom "Zagrebu" a u nju ne idu ni majonez ni krastavci nego step sok od majoneza i krastavaca iz Đogani bokala.
Najbolji sendvič i dalje kod čika Jugoslava Urlaubera na limanskoj pijaci. Uvek čuva po šest sedam u šahtu ispod tezge, treba samo pitati. Može i sa sardinom samo mu se nešto prožgadila u poslednje vreme.
Deco moja... pa vi nemate pojma! Hleb je prvi pravio te sendviče pa tek onda Zagreb. Mogli smo da ih kupimo u svakoj malo bolje snabdevenoj samoposluzi. Npr, Zdenka, na najlon pijaci.
Tajni premaz,cccc ! Lepo pisala javno gospoja koja je radila na garniranim senvićima sta su ,,tajni,, sastojci : kuvani krompir+ margarin+pavlaka,sve dobro ulupati namazati na beli hleb,neka tzv sunkarica, natrenisanog sira sa kuvanim jajima i odgore onaj krastavac iz limenke ! Moze sve to kod kuce da se uradi,ali lenčuge nećedu !!!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
VIDEO: Kako se pravi ukusan "novosadski" premaz? Tajni sastojak čuvenih garniranih sendviča
Autor: 021.rs
Novi Sad
•20.12.2022.
•12:56 > 12:56
Komentari 58
Mile ☘️
Biljana Kovacevic
Biciklistkinja
Djuk
Veličina oko 10x6x6 cm sve sa hlebom (1.5 cm)...
Hleb, čuvea "rolovana" vekna koja je posebna priča, mekan, ukusan tako da u zagrižaju dominira ono od gore...
Pet šest varijanti sendviča, premaz, praška šunka, riba, sir, jaja, ruska salata...
Poenta je u specifičnom ukusu koji je izgleda neponovljiv (neki začin, zelen ili slično)...
Za brok je obično dovoljno 2-6 sendviča...
Nik
Dejan
Velja
Babs
Tata
Pavle
Ja
Mare
Dejan
Mojne to
Headshell
Sendvicar
Zivan
Dva sendvica i casa mleka.
Gordana Radović
KirkaYU
Dejan
Gajo
Cane Liman
Dobio trovanje salmonelom . Završio na infektivnoj svi sa prolivom i povraćanjem ....smrdelo iz bolnice sve do Satelita....
Uslovni reflex
Ne razumem da neko reč sendvičar koristi kao uvredu.
3krompira 200 ml majoneza 1 krastačić malo vode podloga pa salama i sir ili sir i jaje itd
Ništa lepše. B hvala te i za sirotinju postoji nešto nadohvat ruke.
Zemlja čudesa
Musa kesedžija
@Rajan
Saša
Dilan
Flajing
hemodroid
20.12.2022 • 16:30
Potpuno u pravu, Hleb pravio, ja ih jeo u mlecnom restoranu na uglu Zeljeznicke i Sremske ako se jos iko seca "mlecnih restorana".
Shulle
Rajan
Dejan
Aca
Limanac
Early
Sneki
Gajo
Teča
DERAN
@ Nepotpuno
Koliko se sećam bio je masniji od kupovnog i ovog koji se danas može pronaći po prodavnicama.
Zemara
Starosađanin
U Grilu 13 su bubašvabe hodale u vitrini, ali je zato radio dugo, možda čak i celu noć u nekom periodu ...
Cornholio
Dule
Srki
Cisto da znate, pa probajte.
MP
Rizbo
Futog
Sima
D.
LENKA
Limanac
Aca
pajo patak
TBL
Dejan
Nepotpuno
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H